La JSC desplega una gran bandera republicana a la Seu Vella de Lleida

0
157

Avui la JSC vol commemorar una fita tan especial com el 90è aniversari de l’arribada de la segona republicà a Espanya. El període republicà, va suposar per Espanya i especialment per Catalunya un moment polític i històric de llibertat.

L’estatut de Nuria aprovat el 1932, és una mostra de la clara voluntat política d’incloure la diversitat dels pobles d’Espanya a les institucions democràtiques republicanes, i un dels primers moments d’autogovern de Catalunya en democràcia.

Pel que fa a la llengua i a diferència del que havia passat en el període anterior durant la dictadura de Primo de Rivera, el català va tornar a gaudir d’una oficialitat a l’ensenyament, demostrant novament el caràcter integrador de tots els pobles peninsulars.

La segona republicà és doncs per la JSC un període històric referencial, el qual si bé és cert que ja hem sobrepassat molts dels drets i llibertats que es van assolir, si ens demostra del que es va ser capaç moltes dècades abans del que ens pensàvem.

Va ser un període on les dones van avançar en drets i llibertats i amb elles tota la societat, el dret a vot, a la representació política i en les etapes posteriors el divorci, són mostres del feminisme que ja era palpable a la segona republicà.

Les victòries socials en llibertats no es van reduir a reconeixements culturals, de llengua o igualtat, en el pla educatiu, es va implantar per primer cop l’escola pública, laica i per tothom, es van redistribuir les terres dels grans terratinents o la introducció de la jornada laboral de 8 hores o l’1 de Maig com a festiu, són també fites aconseguides durant el període republicà

La JSC som hereus i hereves d’aquest passat de lluita social contra les desigualtats, per la llibertat dels oprimits i contra les injustícies socials, i contra les que continuem i continuarem lluitant dia rere dia.

Per tot això hem volgut realitzar l’acció duta a terme a la Seu Vella de Lleida i fer ondejar durant un dia la tricolor, recordant i rememorant el passat republicà que tants cops ha estat oblidat o amagat.

El jovent socialista tenim memòria, tenim memòria democràtica, i denunciarem els intents de tergiversar la nostra història o els incompliments reiterats que es produeixen a Catalunya de la llei de memòria històrica, i que són competència de la Generalitat de Catalunya, com el monument als requetès carlistes a Montserrat, o el conegut monument franquista de Tortosa.

La JSC volem desitjar-vos a tots i totes un bon 14-A. Continuarem defensant el passat republicà i el nostre republicanisme, que ens ha de portar a tots i totes cap a la tercera.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here