No hi ha salut sense salut mental

0
72

La societat sempre ha sigut reticent a parlar sobre la problemàtica de la salut mental, i més entre els i les joves. Tot i això, veiem com durant aquests darrers anys s’ha començat a donar veu a aquest fet que ha sigut sempre estigmatitzat. Les malalties mentals no entenen d’edat, tothom pot patir-ne alguna en algun moment de la seva vida, però és hora de centrar-nos en el jovent.

La primera causa de mort no natural dels i les joves a Espanya és el suïcidi i aproximadament 2 adolescents de cada 10 pateixen algun tipus de malaltia mental, principalment depressió o ansietat. Però això no és tot, un estudi espanyol que tractava de mesurar l’impacte del suïcidi entre adolescents i joves va revelar que el 19% dels joves enquestats havien desitjat la mort en l’últim any, un 7% ho va planificar i un 4.6% va intentar-ho. Veiem com a més, durant les últimes dècades les hospitalitzacions per autolesions entre els 10 i 24 anys quasi s’han quadruplicat: de 1270 a l’any 2000 a 4048 a l’any 2020. Aquestes dades són alarmants.

Els últims anys, i sobretot arran de la pandèmia, la joventut ha sigut el col·lectiu que més està patint les conseqüències. Hem vist com les dades de joves que pateixen malalties mentals ha augmentat exponencialment cada any. Per fer front a aquesta greu problemàtica, el govern de Pedro Sánchez va posar en marxa un Pla de Salut mental dotat d’un pressupost amb 100 milions d’euros, que estarà vigent de 2021 a 2024. Dins d’aquest pla, vam veure com sortia a la llum la iniciativa del 024: una línia d’atenció a la conducta suïcida, accessible les 24 hores del dia, perquè persones amb temptativa de suïcidi puguin accedir-hi en qualsevol moment per rebre ajuda immediata. Aquesta línia comptarà amb un xat perquè els i les joves ho tinguin més accessible. Per una altra banda, s’estan elaborant codis de conducta de risc per prevenir el suïcidi i s’està treballant conjuntament amb els entorns educatius i universitaris per prevenir i posar en el centre el benestar emocional del jovent. Finalment, dins de la Formació Professional Sanitària Especifica, s’han obert les primeres places de Psiquiatria Infanto-Juvenil.

La JSC aplaudim totes aquestes mesures i que per fi s’hagi posat la salut mental dels i les joves en l’epicentre de les polítiques públiques. No hi ha salut sense salut mental, i hem de vetllar perquè els infants i joves creixin amb un benestar emocional en condicions, i puguin rebre una atenció en salut mental de qualitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here