Campanya Lluitem pels nostres valors 14 d’Abril 2012

0
158

En els darrers dies la nostra societat ha patit les majors retallades de drets i serveis públics dels darrers 72 anys.

El govern del Partit Popular s’està carregant el sistema de benestar social que hem construït entre tots i totes en els darrers 30 anys, un sistema hereu d’aquell que en el seu moment es va voler instaurar durant la II República.

I és que ens trobem en una situació similar a l’existent a principis del anys 30 del segle passat, un moment històric on existeix una dreta política i econòmica que vol aprofitar una crisis econòmica mundial per continuar beneficiant als seus, fent-se més rics alhora que continuen trepitjant a la classe treballadora del país i els hi continuen eliminant els seus drets. La crisi està sent aprofitada per aquells que la van causar, fonamentalment el sector bancari i financer, per imposar als governs democràtics la seva agenda política, basada en les retallades de l’Estat del Benestar i en l’augment de la precarietat laboral a través de les reformes del mercat de treball.

És en aquest context històric similar i gràcies a un poble que va irrompre a la historia reclamant i exercint la seva sobirania, amb entusiasme i responsabilitat que va néixer la II República fa 81 anys. I va ser rebuda amb alegria perquè significava l’esperança per aconseguir una societat democràtica i amb igualtat d’oportunitats, donant pas a la superació d’una institució com la monarquia, anacrònica i discriminatòria, i màxima exponent de la desigualtat durant segles.

Aquest moviment republicà estava compromès amb els valors democràtics de Llibertat, Igualtat, Justícia i Solidaritat i va veure’s reflectit al immens contingut social i emancipador que va suposar la Constitució de la Segona Republicà.

La Joventut Socialista de Catalunya no volem mirar enrere amb nostàlgia, el que volem és reivindicar la plena vigència dels valors republicans, i hem de ser nosaltres els que encapçalem el compromís per preservar la lluita defensant i impulsant el model d’Estat Republicà Democràtic, Federalista, Laic i Solidari fins la abolició de la vigent monarquia i la consecució de la III República.

Avui, donada la situació de atac frontal al estat de benestar per part de la dreta més neoliberal i reaccionara d’ença la guerra civil, i la eliminació dels drets aconseguits mitjançant la lluita dels treballadors i treballadores al llarg de l’historia, la Joventut Socialista de Catalunya com a hereva del moviment republicà té la responsabilitat de ser la portaveu de les amplies aspiracions democràtiques i de incidència social de la ciutadania.

El moment polític i econòmic que vivim ha de servir per recuperar el vent emancipador contingut als valors de la justícia, la llibertat, la igualtat i la fraternitat, basat en la solidaritat entre les persones i els pobles, que van confluir de manera exemplar a aquella època històrica a la que volem retre homenatge.

Els joves socialistes creiem que la República va ser, en aquell moment, l’anima comú de totes les forces democràtiques i de progrés. I estem convençuts de que també avui la República ha de ser el punt de trobada en el que convergeixin els moviments democràtics, progressistes i d’esquerres del nostre país, de tots els que creiem i sentim que hi ha una altra forma d’entendre un nou projecte per al que és avui l’Estat espanyol. Les nostres diferències són baules d’una cadena que ha de fer-nos treballar en un front únic sense fissures, sabent valorar la situació actual i buscant estratègies que ens encaminin cap a la nostra meta comuna.

La JSC entenem que la República no només és possible sinó necessària, ja que una República consisteix en molt més que un simple canvi en la prefectura de l’estat. Entenem la república com un model d’organització política basat en el radicalisme democràtic i participatiu inspirador de noves institucions i mecanismes que permetin que la Llei sigui la veu de tots i el govern sigui del poble i per el poble. Entenem la República com “més democràcia”, un sistema més deliberant, més participatiu i de més control ciutadà sobre totes les institucions inclosa la figura del Cap d’Estat.

La Constitució Republicana va suposar una avanç en la defensa per aconseguir més justícia social, doncs juntament amb les llibertats civils, les primers lleis dictades pel govern van ser encaminades a millorar la situació laboral i econòmica de les classes treballadores molt oprimides fins aleshores, la separació dels poders públics, i també lleis encaminades a acabar amb l’aprofitament d’alguns sectors socials vers d’altres menys poderosos, econòmicament, que són fil per randa els mateixos problemes que patim en aquests moments i que esta perjudicant a les classes populars del nostre país.

És per aquest motius que la Joventut Socialista de Catalunya, volem refermar el nostre republicanisme, i la nostra lluita per una societat més justa i més igualitària, ja hem fet en moltes ocasions anteriors reconeixements a la II República, ara fa falta treballar pel present i el futur, fent pedagogia d’aquests valors.

Salut, República i Socialisme!!!!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here